plus minus check close arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down

Eigen gebruik recreatiewoning

< Terug naar homepage

Wenst u de woning voor gedeeltelijk eigen gebruik te kopen kies dan voor de optie “kopen zonder rendementsgarantie”. De woning kan dan maar liefst maximaal 155 dagen (zowel gepland als lastminute) door u zelf gebruikt worden en door de mogelijke verhuur tijdens de andere 210 dagen hoeft het eigen gebruik u bijna niets te kosten (afhankelijk van de periode waarin u zelf de woning gebruikt).

De volgende onderdelen zijn van belang bij “eigen gebruik” van een recreatiewoning


BTW en eigen gebruik

Iedere situatie kent zijn eigen fiscale gevolgen. Expliciet wordt vermeld dat afhankelijk van uw eigen situatie en gebruik u de fiscale gevolgen zelf in kaart dient te brengen.

Om de BTW in aftrek te kunnen brengen dient de woning minimaal 140 dagen per jaar verhuurd te worden door een professionele verhuurorganisatie. Als u de woning naast verhuur ook voor eigen gebruik aanschaft is niet alle voorbelasting terug te vorderen. De aftrek van voorbelasting wordt dan berekend in de verhouding tussen de perioden waarin de woning is verhuurd of beschikbaar is voor verhuur en de perioden van beoogd privégebruik

Eigen gebruik en de gemeente Barneveld

U dient de woning 210 dagen voor verhuur aan te bieden. De rest van het jaar, 155 dagen kunt u de woning zelf gebruiken.

Eigen gebruik bij “kopen met rendementsgarantie"

De woning kan door de eigenaar, geboekt worden maximaal 48 uur van tevoren op basis van beschikbaarheid voor maximaal één standaard periode (week, midweek, weekend) en tegen een vaste vergoeding wegens bijkomende kosten

Eigen gebruik bij “kopen zonder rendementsgarantie”

De eigenaar kan de woning 155 dagen reserveren dit dient in ieder geval ieder kalenderjaar vóór 1 juli voorafgaande aan het jaar van verhuur door te worden gegeven.

Indien u minder dan 155 dagen reserveert dan kunt u ook nog gebruik maken van de last minute optie om maximaal 48 uur van tevoren op basis van beschikbaarheid voor maximaal één standaard periode (week, midweek, weekend) en/of het gebruik van de woning door de eigenaar, voor maximaal 12 weken per jaar, waarvan niet meer dan 2 weken in het hoogseizoen en overigens niet langer dan 2 weken aaneengesloten en binnen de standaard periodes (week, midweek, weekend), alles tegen een vaste vergoeding wegens bijkomende kosten.

Het totaal aan eigen gebruik van “reserveren” en “last minute” mag niet meer dan 155 dagen zijn.

“Voor de volledige tekst verwijzen we u graag naar de “algemene akte” en de verhuurbemiddelingsovereenkomst “

 

Terug naar rendement